Avorturile nu vindecă mama bolnavă de cancer: știinta confirmă din nou ceea ce știam deja

luni, 30 aprilie 2012

| | |



   Ultima lună a adus vești foarte bune pentru femeile care se află în lupta cu cancerul în timp ce sunt însărcinate. O serie de studii publicate în prestigioasa revistă medicală de specialitate The Lancet au arătat că în cadrul tratamentului pentru femeile însărcinate care sunt bolnave de cancer la sân nu este necesar să facă avort deoarece “nu exista nici o dovadă că întreruperea sarcinii ar aduce vreun beneficiu mamei”. 

  Au urmat apoi alte vești bune pentru femeile care devin gravide după terminarea tratamentului pentru cancer. Cercetătorii au descoperit că acestea ar putea avea în siguranță copii, fără a crește riscul de revenire a cancerului la sân. 

  Dar în timp ce oamenii obiectivi de pretutindeni au fost încântați de aceste vești îmbucurătoare, liderii mișcărilor pro-avort probabil că au fost foarte furioși deoarece știința confirma ceea ce în practica medicală din Irlanda se demonstrase deja: din punct de vedere medical avortul nu este necesar. 

  Rămâne astfel stabilit că avortul nu este niciodată necesar pentru a salva viețile femeilor. Medicii irlandezi tratează zilnic femeile gravide fără să recurgă la avort. LifeSiteNews.com a publicat recent că unul dintre cei mai buni oncologi din Irlanda, dr. John Crowe, a scris pe contul său de Twitter că în timp ce se confrunta cu niște “decizii grele: chimioterapia în timpul sarcinii”, el nu a avut niciodată “un caz în care era necesar avortul pentru a salva o mămică”. 

  Dar aceasta nu-i oprește pe promotorii avortului să mintă, iar mass-media este mereu dispusă să amplifice ”sperietoarea” cu care ei înfricoșează lumea, și anume afirmația total falsă că femeile trebuie să facă avort pentru a-și salva viața. 

 Experții în tratarea cancerului sunt de acord: chimioterapia nu dăunează copilului 

  O colecție de studii de cercetare publicată într-o ediție specială din The Lancet a ajuns la concluzia că tratementul prin chimioterapie după primul trimestru de sarcină nu mai afectează copilul nenăscut. Cercetătorii au demonstrat că femeile care dezvoltă cancer în timp ce sunt gravide nu trebuie să-și avorteze copilașul, să-și întârzie tratamentul sau să nască prematur. 

 Într-un articol care comentează aceste rezultate, cercetatorii de la Departamentul de Chirurgie Ginecologică de la Institutul Francez Gustave Roussy au menționat că recomandarile de avort ar putea fi o ”eroare inacceptabilă”. “Tratamentul tumorilor maligne din timpul sarcinii este încă asociat cu erori inacceptabile ca de exemplu: încetarea uneori nejustificată a sarcinii sau alegerea unor stategii inacceptabile pentru tratamentul unei tumori, strategii care pot să compromită supraviețuirea”, au scris ei. 

  Ziarul The Telegraph îl citează pe autorul principal a două  dintre aceste studii, dr. Frederic Amant, de la Institutul pentru Cancer din Leuven, Belgia, care scrie: “Pacienta și partenerul ei trebuie să fie informați despre diferitele metode de tratament, iar un medic ar trebui să explice că încetarea sarcinii nu pare să îmbunătățească rezultatele în privința mamei”. Într-un interviu din The Lancet, dr. Amant spune: “Frica de chimioterapie nu ar trebui să fie un motiv pentru a opri o sarcină,” adăugând că “încetarea sarcinii nu oferă nici o dovadă că acest lucru ar îmbunătăți rezultatele pentru mamă”. 

  O serie de studii publicate de asemenea în The Lancet și în Oncology Lancet au arătat că bebelușii născuți de mame la care li s-a administrat un tratament cu chimioterapie în timp ce erau gravide s-au dezvoltat la fel ca cei din populația obișnuită. De exemplu, într-unul dintre studii cercetătorii din Belgia au avut în vedere 70 de asemenea copii și rezultatele au arătat că aceștia au avut o dezvoltare normală, IQ-ul, auzul, funcționarea inimii normale și în general o stare de sănătate obișnuită. 

  Copiii care au fost născuți prematur aveau IQ-ul mai mic, dar faptul acesta s-a întâmplat datorită nașterii premature și nu are nici o legătură cu expunerea la chimioterapie, au completat ei. 

  În mod remarcabil studiile care arată că avortul nu este necesar pentru femeile gravide care au cancer la sân au fost urmate la câteva săptămâni de rezultaltele unui alt studiu, prezentat la 21 martie a.c. la Conferința Europeană a Cancerului de Sân (European Breast Cancer Conference, EBCC-8) de la Viena. Rezultatele acestui studiu au inversat recomandările obișnuite care se făceau femeilor bolnave de cancer. În cazurile în care o femeie era tratată cu success de cancer la sân și rămânea însărcinată, ea era sfătuită cel mai adesea să facă avort. Dar noul studiu a arătat că nu este nici o diferență între rata de supraviețuire a femeilor devenite gravide după ce au avut cancer de sân și cele care nu au rămas însărcinate. 

  Rezultatele de la EBCC-8 au fost prezentate de către cercetătorul dr. Hatem Azim, medic oncolog la Institutul Jules Bordet din Bruxelles. Dr. Azim a spus: “În mod frecvent, când femeile care au ca antecedent medical un cancer de sân devin gravide, unii doctori le recomandă să facă avort, din teama că o sarcină dusă până la capăt ar putea să aibă un efect negativ asupra bolii lor”. “Datele studiului arată că acest lucru nu este adevarat și că rezultatul a fost similar, indiferent dacă sarcina a fost finalizată sau nu.” 

  Expertul în cancer a spus că rezultatele înseamnă că “avortul nu ar trebui să fie promovat în scopuri terapeutice” pentru femeile gravide cu un precedent de cancer la san. 

  Între timp, lobby-ul irlandez din industria avorturilor continuă să facă presiuni ca avortul să fie considerat “necesar din punct de vedere medical” pentru “a salva viețile femeilor” 

  Dezbaterea cu privire la avort este în prezent foarte fierbinte în Irlanda și este cu adevărat surprinzător faptul că aceste constatări nu au fost mai deloc prezentate de către mass-media irlandeză. De aceea este de o importanță crucială ca mișcarea pro-life să se asigure că oamenii sunt bine informați în ceea ce privește descoperirile științei, nu numai de spusele industriei avortului. 

  Interviul din The Lancet a arătat de asemenea că pentru Dr. Amant experiența din tinerețe a îngrijirii unei femei cu cancer de col uterin (cervical) a fost esențială pentru cursul carierei sale profesionale. “Acea doamnă mi-a spus că diagnosticul de cancer i-a fost pus atunci când a făcut analizele prilejuite de faptul că era gravidă. Așa că ea și-a dorit să îi dea copilului ei șansa la viață, la fel cum și el îi dăduse ei”. 

  Acesta este ceea ce medicina ar trebui să facă – să depună eforturi pentru tratarea mamelor și a bebelușilor și să facă ce este mai bine pentru amândoi. Aceste studii se adaugă la experiența inregistrată de medicina irlandeză, care dovedeste doctorilor că avortul nu este necesar pentru fi salvate viețile femeilor. Este timpul ca aceasta ”sperietoare” să înceteze. 

3 aprilie 2012 



Articole folosite: